Epiteliom spinocelular

Varietate de tumoră cutanată sau de mucoasă, de natură malignă, dezvoltată pe seama keratinocitelor epidermului, favorizat de o expunere exagerată la soare, de tabagism (epiteliomul buzei) şi de leziunile cutanate preexistente (cicatrice de arsură, leziunile cauzate de boli cronice, boli ereditare,  parakeratoză, iritaţie cronică).

Se manifesta prin leziuni supraînălţate cu suprafaţa mamelonată şi cu baza dură, înconjurată de un halou roşu şi prezentând în centrul ei o ulceraţie care sângerează uşor sau noduli. Epiteliomul spinocelular se întinde local relativ repede si poate disemina în ganglionii limfatici apro­piaţi sau la distanţă (metastaze).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”