Falsa ruta alimentara

Accident provocat de inhalarea în căile aeriene de lichide sau de particule alimentare. Falsele rute sunt mai frecvente la nou-născut şi la sugar si sunt date de greseli in modul de hranire (tetina prea mult perforată, suptul în poziţie înclinată).La adult ea apare ca urmare a unei mişcări inspiratorii intempestive sau urmare a unei paralizii a nervilor care comandă faringele şi laringele.

Falsele rute se manifestă printr-o jenă respiratorie şi prin accese de tuse, chiar sincopă. Evoluţia este benignă, dar se poate complica cu o pneumopatie, abces al plămânului si în mod excepţional deces sau sincopă reflexă.

Tratamentul la sugar : oprită imediat hrănirea şi trebuie favorizată tuşea prin bătăi aplicate pe torace, prin aşezarea în poziţie înclinată cu capul mai jos decât picioarele şi dacă este nevoie să i se facă respiraţie gură-la-gură.

Tratamentul la subiect adult şi conştient, dacă obstrucţia părţilor aeriene este completă (imposibilitate de a vorbi, de a tuşi sau de a respira)  se recurge la manevra lui Heimlich : ne aşezăm în spatele subiectului   se trece braţul în jurul taliei lui se strânge pumnul iar cealalta mana realizeaza prindera incheieturii pumnului, priza se realizeaza in zona ombilicului sub rebordul costal, se strange puternic in brate presand rapid în abdomen prin tragere puternică în sus. Dacă asfixia este totală, subiectul adult fiind inconştient, trebuie să se practice de urgenţă manevrele de reanimare cardiorespiratorie, obstrucţia căilor aeriene superioare poate necesita o traheotomie de urgenţă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”