Febra tifoidă

Septicemie provocată de o bacterie Gram negativă, Salmonella typhi, sau bacilul lui Eberth (endemică în Africa, în Asia şi în America de Sud).

Contaminarea se face prin consumul de fructe de mare sau o contaminare a persoanei în cauză în cursul unei călătorii.

Germenele tifoidei este transmis prin intermediul apei de băut sau al alimentelor contaminate de excrementele umane infectate, a fructelor de mare infectare. Faza de incubaţie, silenţioasă şi corespunzând unei multiplicări a germenului, durează 7-15 zile.

In timpul primei săptămâni de evoluţie a bolii (dupa incubatie) este prezenta o febră treptat crescătoare, tulburări digestive şi nervoase (dureri de cap, insomnii, vertije), in a doua perioada subiectul prezina diaree,  febră ridicata (39°C şi 40°C), o stare de prostraţie şi de delir.

Eliberarea în sângele circulant a endotoxinelor bacteriene conduc la grave tulburări cardiace (miocardită, colaps cardiovascular), digestive (perforaţie şi hemoragie intestinală) şi neurologice (encefalită).

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”