Femur

Os lung care formează scheletul coapsei (pulpei), se articuleză în partea de sus cu osul iliac şi în partea de jos cu tibia si reprezinta locul de inserţie al principalilor muşchi ai coapsei.

Extremitatea sa superioară cuprinde o proeminenţă articulară rotunjită (capul femurului) care se articulează la o cavitate osoasă aparţinând osului iliac si formeaza articulaţia şoldului şi două proeminenţe ragoase, marele şi micul trohanter. Portiunea ce asigura legatura dintre capul femurului si cele două trohantere este denumita colul femurului. La extremitatea sa inferioară femurul se rotunjeşte în două formatiuni (condilele) separate de o zona numita fosa intercondiliană.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”