Tumoră malignă a ficatului.
Un cancer de ficat poate fi primitiv sau secundar (metastaze provenind de la alt cancer).
Hepatocarcinomul (cancerul hepatocelular) este cea mai răspândită dintre tumorile hepatice el survine în 20% din cazuri pe un ficat sănătos, mai frecvent pe un ficat afectat de oboală hepatică preexistentă (ciroză, hepatită cronică -virusul hepatitelor B şi C), alimente ce contin aflatoxină (toxină fungică),
Subiectul prezinta un ficat mare reperabil la palpare, o stare febrilă pseudoinfecţioasă, o durere moderată localizată în partea superioară a abdomenului, sau o agravare a unei ciroze deja cunoscute.
CoImgiocarcinomul are aparitie rara, influentata aparitia sa de prezenta unor parazitoze.
Angiosarcornul cea mai rară dintre tumorile primitive ale ficatului este favorizata de intoxicaţiile cronice (clorură de vinii, arsenic).
Cancerul secundar al ficatului – este cel mai frecvent dintre cancerele ficatului în ţările temperate, mai frecvent în cancerele aparatului digestiv (colon, stomac, pancreas, căi biliare) şi în cancerele ginecologice (uter, ovare, sâni). Se manifesta prin alterarea stării generale sau printr-un icter, la palpare se simte un ficat mare nodular („ficat cu castane”), dureros sau nu.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.