Număr de cicluri cardiace pe unitatea de timp (pe minut).
Frecvenţa cardiacă se accelerează la efort sau în cursul unui stres, sub efectul unei stimulări a nervului simpatic şi al acţiunii anumitor hormoni (adrenalină, noradrenalină) asupra nodului sinusal. Scade prin stimularea nervului pneumogastric (sau vag). Ea este modulată prin respiraţie: accelerându-se la inspiraţie şi încetinindu-se la expiraţie.
Frecvenţa cardiacă în repaus poate fi anormal de lentă (sub 60 cicluri pe minut) si se numeste bradicardie, sau rapidă (peste 100 cicluri pe minut) si atunci avem o tahicardie. Dacă ea este neregulată sau anarhică, este vorba de o tulburare de ritm cardiac.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.