Gena

Segment al A.D.N.-ului ce condiţionează sinteza uneia sau mai multor proteine, defineste prezenta şi transmiterea unui caracter ereditar. Totalitatea genelor unui individ constituind genotipul său, pozitionarea lor fiind întotdeauna identică de la o generaţie la alta.

Cromozomii sunt în perechi, fiecare celulă posedă fiecare genă în dublu, insa genele purtate de cromozomii X şi Y sunt unice.

Diferitele versiuni ale unei gene sunt denumite alele. Atunci când alela este aceeaşi pe ambii cromozomi subiectul este denumit homozigot, daca ele sunt diferite el se numeşte heterozigot.

O boală ereditară cu transmisie recesivă se manifestă doar dacă cele două alele ale genei respective au suferit o mutaţie. O boală ereditară cu transmisie dominantă este nenumita o afectiune data de mutatia unei singure alele.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”