Glanda

Organ a cărui funcţionare este caracterizată prin sintetizarea apoi prin secretarea unei substanţe.

O glandă este constituită dintr-un tip de ţesut numit epiteliu, de aceeaşi natură cu stratul superficial al pielii şi al mucoaselor. Secreţia unei glande poale fi fie exocrină, fie endocrină.

Glandele endocrine (cu secreţie internă) – deverseaza substanţa produsă (hormonii) în sânge. Hipofiza, tiroida, paratiroidele, suprarenalele şi ovarele sunt glande endocrine.

Glandele exocrine (cu secreţie externă) – deverseaza substanţa produsă în exterior la suprafaţa pielii sau indirect în tubul digestiv, bronhii, căile genitale sau urinare.

Unele glande sunt mixte (endocrine şi exocrine), pancreasul secretă în acelaşi timp enzime digestive şi hormoni (ex. insulina).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”