Grefa de maduvă osoasă

[grefa de celule hematopoietice, grefa de măduva]

Inlocuirea mădu­vei osoase a unui pacient afectat de o boală hematologică cu celule de măduvă osoasă prelevate de la un subiect sănătos.

Orice grefă de măduvă tebuie să fie precedată de o distrugere cât mai complet posibilă a măduvei osoase a primitorului cu scopul ca boala să nu recidiveze pe măduva grefată.

Prelevarea măduvei osoase a donatorului se efectuează sub anestezie generală, prin puncţie la nivelul oaselor iliace sau a sternului, este efectuată pe un subiect viu şi nu afecteaza sănătatea donatorului. Măduva astfel recoltată este filtrată, congelată şi pregătită.

Reacţia grefonului împotriva gazdei este caracteristică grefei de măduvă, un sindrom cauzat de o incompatibilitate între grefon şi primitor (limfocitele T şi anticorpii grefonului detecteaza si ataca antigenele de origine străină pe celulele primitorului).

Reacţia acută apăre între 10 – 40 de zile după grefă si consta in : erupţii cutanate, mâncărimi, tulburări digestive importante (vome, diaree), febră şi, uneori, atingere hepatică (icter).

Reactia cronica ale grefonului împotriva gazdei (după luni, ani) conduce la leziuni cutanate indurate pe palme, pe planta piciorului, pe trunchi, pe fese şi pe coapse, posibila o hepatită cronică şi o scleroză pulmonară.

Autogrefa – prelevarea de la un bolnav care trebuie sa urmeze un tratament de distrugere a măduvei sale osoase (chimioterapie, radioterapie, radiochimioterapie), de celule-suşe într-un stadiu puţin înaintat al bolii.  Ele sunt reinjectate bolnavului după tratament, măduva osoasă se reconstituie în 2-3 săptămâni.

Alogrefă – prelevarea de celule de măduvă osoasă de la un subiect sănătos care are acelaşi sistem de histocompatibilitate ca şi bolnavul (donator înrudit).

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”