Ansamblu de proprietăţi antigenice ale sângelui ce permite clasificarea indivizilor şi asigură compatibilitatea transfuziei sangvine între donatori şi primitori, unul dintre elementele care determină identitatea fiecărui individ..
Sisteme utilizate in cazul transfuziei :
Sistemul ABO – este definit mai prin prezenţa antigenelor A, B sau AB pentru grupurile A, B şi AB, sau absenţa antigenului în cazul grupului C; prin prezenţa anticorpilor în ser : respectiv anti-A, anti-B şi anti-A+B la subiecţii B, A şi O. Subiecţii O sunt denumiţi donatori universali iar AB primitori universali.
SistemuI Rhesus – are 5 tipuri de antigene: D, C, c, E si e. Prezenţa antigenului D defineşte grupul Rhesus pozitiv („er haş pozitiv”), iar absenţa sa grupul Rhesus negativ, celelalte antigene fiind prezente în unul sau în altul din cazuri. Anticorpii corespunzând antigenului D nu există în mod natural, dar pot apărea după imunizare în cursul unei transfuzii sau al unei sarcini.
Alte sisteme – sunt sistemul Kell, sistemul Duffy, sistemul Kidd şi sistemul MNS.
Alte clasificări se referă la alte grupuri sangvine: antigenele proprii plachetelor (în principal PLA 1 şi PLA 2), sistemul HLA (Human Leucocyte Antigen) se bazează pe clasificarea antigenelor existente pe toate celulele sângelui, cu excepţia globulelor roşii, prezintă interes în transfuzie şi în transplantarea măduvei osoase şi a organelor.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.