Helicobacter pylori

Este o bacterie responsabilă de gastrite şi ulcere. Helicobacter pylori este o bacterie rezistentă ce infectează mucoasa stomacului sau a duodenului şi este responsabilă de multe boli stomacale.

Cum se transmite ?

Prin ingerarea de alimente sau lichide contaminate sau interuman. Prin respiraţie, prin sărut, prin folosirea aceleiaşi toalete, aceloraşi haine, pături, prin apa contaminată, prin absenţa unor măsuri de igienă esenţiale cum ar fi spălatul pe mâini.

O dată fixată în stomac, ea continuă să se răspândească pe toată durata vieţii, uneori fără să fie observată şi fără să determine consecinţe negative asupra sănătăţii persoanei infectate. De obicei infecţia cu Helicobacter pylori se dobândeşte în copilărie şi rezistă în organism zeci de ani sau toată viaţa dacă nu este depistată şi tratată.

Deşi această infecţie provoacă întotdeauna o gastrită cronică, ea este asimptomatică în majoritatea cazurilor.

De cele mai multe ori însă, Helicobacter pylori provoacă o inflamaţie cronică a stomacului numită gastrită cronică, afecţiune ce evoluează lent şi persistă toată viată, daca nu este vindecată. Aceasta se poate transforma treptat, de-a lungul a mai mulor ani, în ulcer sau chiar cancer.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”