Scadere a tensiunii arteriale (scăderea presiunii sistolice sub 10 centimetri de mercur). Termenul este uzitat în general in cazurile in care scaderea tensiuni arteriale conduce la ameţeli şi leşinuri. Exista persoane cu un sistem cardiovascular normal dar care au o tensiune arterială scazuta.
Hipotensiunea arterială este prezenta la subiecti foarte slăbiţi (denutriţie), imobilizaţii la pat sau sedentari, la diabeticii care suferă leziuni ale sistemului nervos autonom (perturbă reflexele controlatoare ale presiunii sangvine) sau cauzata de o afecţiune autonomă de origine necunoscută (boala lui Shy-Drager)
Hipotensiunea acută – poate fi cauzata de hemoragii cu pierdere mare de sânge (scădere a volumului sangvin circulant), a unei intoxicaţii acute, o stare de şoc, infarct miocardic, boală infecţioasă, alergie majoră (înţepătură de insectă, muşcătură de şarpe, data de medicament).
Hipotensiunea ortostatică – caracterizata printr-o impresie de vertij, o întunecare a vederii, urmate uneori de sincopă, ce apare la trecerea din poziţia culcat în poziţie în picioare.
Hipotensiunea ortostatică este adesea un efect secundar al unui tratament cu antidepresoare sau cu antihipertensoare (utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.