Boală infecţioasă intestinală, contagioasă, cauzată de o bacterie, vibrionul holeric (Vibrio choterue. varietatea el Tor), favorizată de absenţa igienei.
Contaminarea se realizeaza prin ingestia de apă contaminata de dejecţiile umane infectate, de alimente sau băuturi contaminate, sau prin crustacee infectate ingerate.
Vibrionul holeric produce o enterotoxină care degradeaza peretele intestinului subţire fără să-l distrugă.
După 1-5 zile de la contaminare, este prezenta brusc o diaree, vărsături abundente şi crampe musculare, diareea devine lichidiană, gravitatea bolii rezultand în amplitudinea deshidratării. La copil şi la subiectul vârstnic procesul este accentuat, se constata o pierdere în greutate şi înfundare a ochilor în orbite, însoţita de un şoc hipovolemie (insuficienţă circulatorie) cu hipotensiune (căderea tensiunii arteriale) şi oligurie (scăderea cantităţii de urină excretată).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.