Substanţă secretată de o glandă endocrină, eliberată în circulaţia sangvină cu rol de reglare a funcţionarii unui sau a mai multe organe-ţintă, rol in diverse funcţii ale corpului (reglare a metabolismul celulelor, creşterea, dezvoltarea sexuală, adapteaza organismul la nevoile existente).
Hormonii sunt secretaţi în mare masura de glandele cu secreţie internă (hipofiza, tiroida, paratiroidelc, suprarenalele,glandele genitale) cat şi de diferite formaţiuni celulare răspândite în organism (anumite celule ale pancreasului, rinichiului, hipotalamusul, sau placenta la femeile gravide) ce sintetizează hormoni specifici.
Hormonii se împart în trei mari grupe după structura lor hormonii polipeptidici (formaţi din mai mulţi acizi
aminaţi), hormonii steroidieni (derivaţi ai colesterolului), hormonii derivaţi dintr-un acid aminat.
Producţia de hormon este stimulată sau frânată printr-un proces regulator (retrocontrol), care poate fi hipotalamic sau metabolic.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.