Colorare în galben a pielii şi mucoaselor nou-născutului, din cauza acumulării în sânge a bilirubinei (pigment biliar derivat din hemoglobină).
Icterul simplu al nou-născutului (fiziologic) este frecvent mai ales la prematuri, şi este legat de imaturitatea ficatului şi de nivelul mai mic de albumina a copilului.
In general este puţin intens si apare spre ziua a 2-a şi dispare spontan înainte de ziua a 10-a. Dispariţia sa se manifesta prin colorarea urinei care iniţial este incoloră.
Icterul la laptele matern este cauzat de prezenţa în laptele matern a unei substanţe care împiedică conjugarea bilirubinei. El apare în cea de a 5-a sau de a 6-a zi după naştere şi scade în intensitate atunci când mama încetează să-l alăpteze (minim 3 zile) sau când laptele matern este încălzit la 60°C. Acest icter, benign, nu împiedică alăptatul de către mamă.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.