Antagonism între sângele unui transfuzat şi cel al donatorului sau între
sângele unei femei însărcinate şi cel al fătului, dat de antigenele sistemului Rhesus (Rh).
O femie Rh- şi un bărbat Rh+ pot avea un copil Rh- sau un copil Rh+ , in acest ultim caz inervine o problemă de incompatibilitate Rhesus. In timpul sarcinii orice trecere a sângelui fetal în sângele matern conduce la formarea în sângele mamei a anticorpilor anti-Rhesus.
Prima sarcină a unei femei Rh- este cel mai des fără pericol pentru copil, la a doua nastere este posibil ca sângele mamei să conţină anticorpi anti-Rhesus, aceştia traversează placenta şi distrug globulele roşii ale fătului, producand o grava anemie, boala hemolitică a nou-născutului. Semne bolii apar la sfârşitul sarcinii şi la naştere, un icter. In absenţa tratamentului pot apare leziuni ireversibile ale creierului.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.