Infarct miocardic

 

Necroză a unei zone a miocardului (muşchiul cardiac), urmare a unei obstruări bruşte a unei artere coronare.

Obstrucţia arterei coronare se produce urmare a formării unui trombus (cheag) pe o placă de aterom, constituită din depuneri de colesterol, pe peretele arterial intern. Factorii de risc sunt tabagismul, hiper­tensiunea arterială, nivelul de colesterol mai mare de 3,40 g/l, diabetul, lipsa de miscare.

 

Infarctul miocardic apare la un subiectul ce suferă de angină pectorală (in 50% din cazuri ), crize dureroase apar in miscare sau repus (favorizate de frig si vant) cu precarede noaptea. Senzaţiile de strângere, de arsuri, de strivire sunt resimţite în spatele sternului şi pot iradia în braţul stâng, spre falcă, uneori în spate si dispar în 2-3  minute.

Infarctul in 50% din cazuri nu este precedat de nici o manifestare dureroasă care să permită prevederea apariţiei lui, si se manifestă prin durere violentă de acelaşi tip ca cea de angor dar mai intensă şi mai lungă ( peste 30 minute si până la câteva ore). Ea iradiază în ambele braţe, în falcă şi în spate, insotita în unele cazuri cu o creştere a tensiunii arteriale, urmată dc scăderea ei persistentă.

In intervalul de 24 -36 de ore apare o febră de intensitate medie care scade treptat. Unele infarcte sunt asimptomatice.

Evolutia depinde de întinderea infarctului, poate surveni o moarte subită (în primele ore), complicaţii : insuficienţă cardiacă, rup­tura unuia din cei doi stâlpi ai valvulei mitrale sau mai rar perforarea peretelui cardiac necrozat.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”