Inlocuire valvulara

Ablaţia chirurgicală a unei valvule cardiace defectuoase (aortică, mitrală, pulmonară, tricuspidă),  urmată de punerea unei proteze.

Inlocuirea valvulară este indicată în bolile valvulare congenitale sau dobândite ca urmare a unui reumatism articular acut, a unei ischemii (oprirea aportului sangvin).

Alegerea între valva mecanică şi bioproteză depinde de vârsta pacientului, de valvula de înlocuit şi de o eventuală contraindicaţie la un tratament de lungă durată cu anti­coagulante.

Interventia chirurgicala se practică sub anestezie generală (2- 4 ore), întâi este incizată pielea toracelui si secţionat sternul. Subiectul este conectat la o maşină cord-plaman iar inima sa este „oprită“ (pusă în fibrilaţie ventriculară, de exemplu prin răcire). Chirurgul deschide inima, înlocuieşte valvula defectă cu o cu valva de substituţie aleasă fixând-o cu vreo douăzeci de puncte de sutură de inelul valvular. Apoi închide inima şi o defibrilează electric, se deconecteaza maşina cord-plaman iar peretele toracic si pielea sunt suturate.

Supravegherea postoperatorie este strictă şi necesita o convalescenţă cu reeducare de câteva săptămâni.Buna funcţionare a valvulei este verificata prin examenul eco-Doppler cardiac, efec­tuarea acestui examen o dată pe an.

In caz de intervenţie dentară subiectul trebuie să prevină stomatologul asupra stării sale.

In cazul purtătorii de valvă mecanică (proteză), trebuie să fie supravegheată eficacitatea tratamentului anticoagulant.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”