Insamantare artificiala

Tehnică de procreaţie asistată medical utilizată în cazuri de sterilitate a cuplului.

Insămânţarea artificială nu poate fi practicată decât dacă aparatul genital al femeii (cavitate uterină, trompe Fallopio, ovare) nu prezintă vreo anomalie. Principala condiţie este permeabilitatea trompelor. Însămânţarea se efectuează cu sperma partenerului sau a unui donator.

Insămânţarea cu sperma partenerului se utilizata in 2 cazuri: când glera cervicală a femeii este defectuoasă (absenţa glerei sau compoziţie dăunătoare spermatozoizilor) sau când sterilitatea este cauzată de un defect al spermei (lipsă de mobilitate sau număr insuficient de spermatozoizi). Sperma, recoltată prin masturbare, este utilizată proaspătă sau congelată.

Insămânţarea cu donator este utilizata în caz de alterare ireversibilă a producţiei de spermatozoizi ai partenerului, în caz de boală genetică sau transmisibilă. Ea utilizează paiete de spermă congelată furnizate de o bancă de spermă şi alese după criterii de asemănare cu partenerul (tip fizic, culoarea ochilor, a părului) şi după criterii de compatibilitate sangvină cu viitoarea mamă.

Tehnica constă în injectarea sau în depunerea spermei proaspete sau a paietelor de spermă congelată cu un pistol de însămânţare sau un cateter la nivelul orificiului intern al colului, în glera cervicală (însămânţare intracervicală) fie în cavitatea uterină (însămânţare intracorporală), în perioada ciclului menstrual cea mai favorabilă pentru fecundaţie. Acest ciclu poate fi natural sau stimulat prin injecţii hormonale. In acest ultim caz rata de reuşită este crescută dar există un risc mai mare de sarcină multiplă.

Şansele de a obţine o sarcină în următoarele 6 luni care urmează însămânţării, în ritm de o încercare pe lună, sunt de aproximativ 65% cu sperma proaspătă şi de 55% cu sperma congelată.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”