Insuficienţa renală

Deficienta a rinichilor in asigurarea filtrarii şi eliminarii deseurilor metabolice din sânge, de a realiza echilibrul de apă şi săruri in organism şi de a regla presiunea sangvină.

Insuficienţa renală este cauzata de afecţiuni ale rinichilor, caracterizată printr-o diminuare a numărului de nefroni.

Insuficienţă renală cronică este ireversibilă. Insuficienţele renale cronice moderate sunt diagnosticate în mod întâmplător caracterizate fiind de proteinurie (prezenţa proteinelor în urină) sau hematurie (prezenţa sângelui în urină), o creştere a nivelului sangvin al creatininei.

Insuficienţele renale cronice evoluate duc la o anemie (oboseală, o gâfâială, capacitate mica la efort), o hipertensiune arterială, complicatii osoase (demineralizare osoasă, o întârziere a creşterii la copil), complicaţiile nervoase (tulburări senzitive,  paralizie motorie), afectiuni cardiace (insuficienţă cardiacă stângă, aritmii)

Insuficienţa renală acută – caderea funcţiilor renale este bruscă, în general este reversibilă, si se manifesta prin oprirea produceri de urină (sau producere in cantitate foarte mica) , modificare a compozitiei de saruri din urina (in fuctie de cauza).

Insuficienta renală acută funcţională – cauzată de micsorarea brusca şi importantă a volu­mului sangvin circulant care irigă rinichii si scăderea presiunii arteriale (hemoragie abundentă, disfunctie cardiacă, deshidratare intensă, etc.)

Insuficienta renală acută organică – data de degradari ale tubulilor (necroză tubulară acută) sau ale ţesutului interstiţial (nefrită interstiţială acută) al rinichiului. Leziuni pot fi cauzate de intoxicaţii , unei reacţii alergice, unui proces infecţios etc.

Insuficienţii renala acuta mecanica – data de prezenta bruscă a unui obstacol (calcul, tumoră) pe căile excretorii (bazinele, uretere, vczică).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”