Insuficienta respiratorie

Disfunctie a plămânilor ce conduce la o micsorare a concentraţiei de oxigen în sânge şi o creştere a concentraţiei de dioxid de carbon.

Insuficienţa respiratorie acută (I.R.A.) – scădere buscă şi majora a funcţici respiratorii, data de o hipoventilatie prin obstrucţia căilor aeriene, un traumatism toracic, inhalarea de gaze nocive, deformaţii apreciabile ale coloanei, o insuficienţă ventriculară stângă, o pneumopatie virală, afectare neurologică centrală (comă) sau periferică (poliomielită), accentuarea unei insuficienţe respiratorii cronice (de origine infecţioasă).

Insuficienţa respiratorie acuta se manifesta prin dereglari de ritm respirator, cianoză, tahicardie cu hipertensiune artificială, tulburări neuropsihice.

Insuficienţa respiratorie cronică (I.R.C.) – insuficienţă respiratorie permanentă cauzata de evoluţia unei  afecţiuni respiratorii ce conduce la o obstrucţie a căilor aeriene, de o afectiune neuromusculară ce diminueaza volumele respiratorii (ex. poliomielită, scleroză laterală amiotrofică) sau de leziuni pulmonare (ex. cancer, tuberculoză, fibroză pulmonară).

Insufi­cienţa respiratorie cronică se manifesta prin respiraţie dificilă cu distensie toracică, tiraj (scobirea spaţiilor intercostale la inspiraţie),cianoză. Cronicitate insuficientei poate conduce la o insuficienţă ventriculară dreaptă. Insuficienţele respiratorii cronice evoluează lent marcata de pusee de insuficienţă respiratorie acută.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”