Rana provocata de perforarea invelisului cutanat sau mucos de un obiect ascutit, de un un animal sau de o planta .
Intepatura de animale sunt provocate de tepi, ace, carlige(serpi si paienjeni) sau celule vezicante.
Intepatura de plante sunt date de spini (trandafiri, cactusi, etc) sau de perii urticanti (urzica). Tratamentul consta in cazul unui spin in indepartarea restului de spin rams in piele, in cazul unei intepaturi de albina sau viespe acul se scoate prin trecerea razanta a lamei unui cutit pe deasupra pielii (nu se apuca cu degetele acul sau cu penseta, se exclude astfel autoinjectare cu veninul ramas in punga de venin atasata acului). Capusele trebuiesc adormite sau omorate utilizand compresie cu eter, benzina sau gaz lampant, inainte de a fi smulse pentru a evita ramanerea capului capusii in piele.
Veninul in cazul unei intepaturi de albina sau viespe se puate indeparta prin aspirarea lui se poate distruge prin utilizarea unei surse de caldura (dispozitiv special sau o tigara aprinsa, dar fara a ranii pielea) timp de 1 minut in zona intepaturii. Aplicarea de gheata impiedica absortia si difuzia veninului.
Subiectii alergici la veninul de albina sau viespe pot intra in soc anaftilactic la o a doua intepatura, de aceea este necesar sa aibe asupra lor o fiola cu adrenalina sau un antihistamic injectabil imediat in caz de intepatura.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.