Kaposi(sarcom al lui)

Proliferare malignă a ţesutului conjunctiv, dezvoltată pe seama celulelor endoteliale ale vaselor sangvine, precum şi a anumitor celule ale dermului, fibroblaştii.

Boala afectează subiectii afectati de SIDA si subiecţii imunodeprimaţi neatinşi de virusul SIDA.

Sarcomul lui Kaposi clasic  – afectează subiecţii în vârstă  din Europa Centrală sau din bazinul mediteranean  si este caracterizat de placarde angiomatoase (proliferarea micilor vase sangvine) roşietice şi care iau o culoare violacee, maronie. In a doua faza apar progresiv leziuni cutanate în relief, tumorale (nedureroase şi se întind spre trunchi). Leziunile sunt insotite de edem dur, nedureros, ce afecteza cu precadere membre inferioare.

Sarcomul lui Kaposi african – este endemic în Zair şi Uganda si afectează subiecţi mai tineri decât cei atinşi de sarcomul lui Kaposi clasic. Boala se manifesta prin leziuni cutanate în relief care invadează rapid ţesuturile.

Sarcomul lui Kaposi în cadrul SIDA se manifesta in prima faza prin mici elemente rozalii sau maronii bine delimitate, nepruriginoase. Leziunile sunt nedureroase, dar infiltrează treptat pielea şi se întind rapid. Tumorile se întind destul de frecvent şi în organe.

Sarcomul lui Kaposi al imunodeprimaţilor neafectaţi de SIDA apare mai ales după o grefa de rinichi, la un an după începerea tratamentului cu imunosupresoare, după un tratament prelungit (mai mult de un an) cu corticosteroizi orali sau imunosupresoare;  după leucemii şi cancere viscerale. Este caracterizat de leziuni tipice cutanate sau ale mucoaselor şi prin afectari  multiviscerale.

Tratamentul este funcţie de evoluţia bolii, ablaţia chirurgicală a leziunilor dacă ele sunt bine localizate, sau în radioterapie. In formele proliferante se recurge la chimioterapia anticanceroasă, simplă sau complexă (asocierea mai multor substanţe); administrarea de interferoni (citokine).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”