Keratoconjunctivită

Inflamaţie simultană a conjunctivei şi a corneei, complicaţie frecventă a unei conjunctivite.

Keratoconjunctivită cu adenovirus se caracterizează prin apariţia sub cornee a unor mici noduli rotunjiţi şi albicioşi care nu deranjează vederea decât dacă sunt situaţi pe axul vizual. Ei regresează foarte lent  fără a lăsa sechele.

Keratoconjunctivită uscată (frecventă la persoanele în vârstă) este data de o insuficienţă a secreţiilor lacrimale poate apare sen­zaţia dureroasă de corp străin în ochi şi poate antrena o ulceraţie a corneei cu un risc de suprainfecţie şi de perforaţie.

Keratoconjunctivită flictenulara, foarte rară, se caracterizeaza prin dezvoltarea pe conjunctivă şi pe cornee a unor mici noduli cenuşii care duc la constituirea unor mici vezicule umplute cu un lichid limpede (flictene). Acestea se resorb după câteva zile. Această afecţiune însoţeşte adesea o primoinfecţie tuberculoasă.

Diagnosticul unei keratoconjunctivite se pune pe baza unui examen oftalmologie. Tratamentul este cel al cauzei (colire cu antibiotice, antivirale, colire destinate să compenseze insuficienţa lacrimală şi să accelereze cicatrizarea).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”