Keratoza

[keratodermie]

Ingroşare localizată a stratului comos (stratul superior al epidermului), indiferent de natura sa(bătături ale degetelor picioa­relor, veruci etc.).

Termenul keratoză se referă de asemenea şi la boli precise, dintre care cele mai importante sunt keratozele pilare, senile şi solare.

Keratoza pilara se manifesta prin mici ridicături roşietice, aspre ca nişte cruste pe mâini şi pe pulpe si se tratează prin aplicaţii de medicamente keratolitice pe bază de uree sau de acid salicilic.

Keratoza senilă şi keratoza solara (sau actinică) sunt leziuni precanceroase având aspectul unor mici ridicături puţin aspre, rozalii, cenuşii sau maronii, care se întind for­mând un corn cutanat. Forma solară se dezvoltă la subiecţii mai tineri expuşi ani de zile la soare. Tratamentul constă în distrugerea prin frig (crioterapie), prin curent electric (electrocoagulare) sau cu laser cu dioxid de carbon.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”