Kineziterapie respiratorie

Totalitatea tehnicilor de kineziterapie menite sa menţina capacitatea respiratorie corecta la subiecti suferind de o afecţiune bronhopulmonară (bronşită cronică) sau pleurală (pleurezie), de o fractură a coastelor sau care au suferit o intervenţie chirurgicală.

Tehnicile de eliberare vizează împiedicarea acumulării de secreţii în bronhii. Lovirea cuştii toracice cu platul palmei duce sa desprindă secreţiile de pereţii bronşici înaintea manevrelor de expec­toraţie.

Expectoraţia dirijată constă în provocarea scuipării după o expiraţie rapidă şi viguroasă mai curând decât prin tuse. Drenajul postural constă în lungirea bolnavului pe un pat într-o poziţie care sub acţiunea gravităţii se uşurează drenajul secreţiilor spre trahee, ele fiind apoi eliminate prin tuse.

Tehnicile de gimnastica respiratorie constau în amelio­rarea ventilaţiei (succesiunea inspiraţiilor şi expiraţiilor) subiectului învaţâ să realizeze mişcări toracice corecte (respiraţie amplă şi lentă) şi coordonarea lor cu mişcările abdominale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”