L-Cisteina

L-Cisteina este claificată ca fiind un aminoacid ”semi-esenţial”, deoarece poate fi realizat de către corpul uman în cantităţi mici, dar multe persoane pot beneficia de această substanţă în urma consumului anumitor alimente care le aduc numeroase beneficii pentru sănătatea corpului. Corpul uman secretă L-Cisteina din aminoacizi precum serină şi metionină, dar este nevoie şi de suficient acid folic, vitamina B6 şi vitamina B12 ca acest lucru să fie posibil.

Pe lângă alţi doi aminoacizi, glutamina şi glicina, L-Cisteina este necesară pentru a produce glutation, un antioxidant crucial pentru sănătatea noastră. L-Cisteina este, în mod normal, un aminoacid care se foloseşte în cantităţi mici pentru a produce glutamina, fiind important consumul acestui aminoacid, chiar dacă nu este considerat ca fiind esenţial. 

L-Cisteina: beneficii

Are proprietăţile unui antioxidant. L-Cisteina lucrează ca un măturător al radicalilor liberi care distrug celulele în urma stresului oxidativ şi îmbunătăţeşte capacitatea antioxidantă în urma conservării glutationului. Datorită beneficiilor sale, L-Cisteina încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la prevenirea sau tratarea numeroaselor afecţiuni serioase.

Ajută la detoxifiere. L-Cisteina mai poate fi folosită pentru a preveni riscurile cauzate de reacţiile sau chimicalele toxice. Potrivit unei cercetări publicate de Alternative Medicine Review, cisteina joacă un rol important în detoxifierea corpului. Metalele toxice au efecte pro-oxidative şi epuizează nivelul de glutation, suplimentele cu L-Cisteina ajutând la restabilirea acestui nivel pentru o mai bună detoxifiere şi eliminare a toxinelor.

Creşte fertilitatea la bărbaţi. L-Cisteina este extrem de eficientă în tratamentele pentru inferitilitate în cazul bărbaţilor. 

Echilibrează nivelul glicemiei. L-Cisteina este benefică în reglarea nivelului normal al glicemiei. În anul 2009, un studiu realizat pe animale a demonstrat că administrarea de L-Cisteina scade nivelul glicemiei în cazul pacienţilor care suferă de diabet. 

Susţine sănătatea digestivă. L-Cisteina îmbunătăţeşte capacitatea digestivă a corpului datorită abilităţii sale de a încetini procesul de înaintare în vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă apar şi problemele digestive şi, în timp, acestea devin proeminente.

În urma altor studii s-a demonstrat că L-Cisteina ajută şi la prevenirea şi tratarea altor afecţiuni precum:

  • acnee
  • astm
  • angina
  • cancerul de colon
  • cancerul de plămâni
  • emfizemul pulmonar

L-Cisteina: alimente în care se regăseşte

Multe dintre alimentele bogate în proteine conţin L-Cisteina, dar de cele mai multe ori, în cantităţi mici. Printre acestea se numără:

  • carnea de pui
  • carnea de curcan
  • carnea de raţă
  • carnea de porc
  • iaurt
  • brânză
  • ouă
  • seminţe de floarea soarelui
  • leguminoase

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”