Lactoza

Glucid caracteristic al laptelui.

Lactoza este un dizaharid (asocierea a două zaharuri simple) format prin unirea a două molecule: una de glucoză, cealaltă de galactoză.

Intoleranţă ereditara la lactoză este rară si este urmare unui deficit congenital de lactază. Se manifestă de Ia naştere printr-o diaree şi prin vome declanşate de lapte. Această intoleranţă este definitivă, laptele este exclus din alimentaţie şi este  înlocuit cu alimente fără lactoză.

O intoleranţă la lactoză poate surveni şi mai târziu spre vârsta de 5 ani. Ea este urmare a unei micşorări sau unei sistări a activităţii lactazice, dar nu impune o excludere definitivă a laptelui, cantităţi de sub 250 mililitri de lapte sunt tolerate.

Intoleranţă tranzitorie la lactoză este data de o afecţiune digestivă, cel mai frecvent de o diaree acută infecţioasă si se vindecă atunci concomitent cu aceasta. Reintroducerea laptelui se face treptat în patru sau cinci zile.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”