Lambliaza

[giardiaza]

Boală parazitară provocată prin prezenţa în intestinul subţire a unui protozoar flagelat, Giardiu lamblia.

Parazitul este prezent sub forma unui chist  pe sol, în apă sau în alimente sau pe mâinile murdare. Parazitul există în intestin sub două forme: o formă chistică şi o formă vegetativă mobilă, capabil să secre­teze o carcasă şi să se transforme în chist.

Simpto­mele apar la 1-3 zile după pătrunderea parazitului în organism. Subiectul prezinta diaree frecventă si cu mucozităţi, însoţită de gaze intestinale, arsuri de stomac, o pierdere în greutate (mai frecventă la copii).

Lambliaza acută se vindecă de obicei fără tratament, parazitul fiind eliminat în materiile fecale.

Tratamentul se aplică tuturor persoanelor apropiate (adminstrarea de nitroimidazoli).

Infecţia poate fi prevenită evitând contactul cu apa sau cu alimentele contaminate şi spălând cu multă conştiinciozitate mâinile înainte de a mânca.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”