Medicament utilizat în tratamentul împotriva constipaţiei.
O dietă bogată în fibre (cereale, legume verzi, fructele) însoţită de un consum suficient de apă ajută împotriva constipaţiei.
Există laxativele administrat oral:
– Laxativele de lest care trebuie să fie administrate cu multă apă deoarece se umflă crescând volumul şi consistenţa conţinutului intestinului.
– Laxativele lubrifiante înmoaie conţinutului intestinului, favorizând eliminarea lui.
– Laxativele osmotice care reţin din apa corpului în intestin crescând astfel volumul şi hidratarea scaunelor.
– Laxativele stimulante care acţionează iritând intestinul (sunt considerate purgative fiind laxative puternice). Mişcările şi secreţiile intestinului sunt stimulate, iar utilizarea lor regulată provoacă dureri şi o inflamaţie a intestinului. Nu trebuie folosite regulat.
Şi laxative utilizate pe cale rectală care se administrează când cele orale nu au efect. Acestea cauzează o eliminare rapidă a scaunelor, iar folosirea lor pe termen lung nu este recomandată.
Folosirea laxativelor, fie pe cale orală, fie rectală, trebuie oprită de îndată ce s-a restabilit tranzitul intestinal normal pentru evitarea unei diaree sau a altor tulburări mai grave.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.