Mastectomie (mameclomie)

Ablaţie chirurgicală a glandei mamare.

O mastectomie poate fi totală (lărgită sau simplă) sau parţială.

Mastectomia lărgită consta in ablatia: sânului bolnav, ganglionilor axiali şi muşchiul pectoral. Mastectomia simplă consta in ablatia sanului si o evidare a ganglionilor axiali.

Mastectomia parţiala priveşte unul dintre cele 4 sferturi (porţiuni de sân delimitate prin două linii perpendiculare care pleacă din mamelon, sferturi care se mai numesc cvadranţi); cu simpla ablaţie a tumorii, ea respectă mai mult anatomia şi silueta feminină.

Reconstrucţia sânului are uneori Ioc în acelaşi timp cu ablaţia sa. Când intervenţia este urmată de un tratament complementar al cancerului (radioterapie sau chimioterapie), reconstrucţia sânului se face în cel de-al doilea timp.

Evidarea ganglionilor axiali poate duce la un edem al braţului. Limitarea mişcării de abducţie a braţului (îndepărtare de corp), legată, de asemenea, de curăţarea ganglionară, este corectată printr-o kineziterapie adaptată. -> MAMOPLASTIE.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”