Melanom malign

Tumoră malignă provenind din melanocite (celule responsabile de pigmentarea pielii). Sinonime: melanosarcom, melanom, nevocarcinom.

Melanomul cu apariţie spontana are un aspect pigmentat (brun închis, negru), frecvent este melanomul cu extindere superficială sub forma unei mici pete brun închis, galben deschis sau policromă uşor proeminente cu suprafaţa mamelonată şi puţin rugoasă si conturur neregulat.

Melanomul prin transformarea unei aluniţe este mai puţin frecvent decât melanomul cu apariţie spontană. Aluniţele (nevii melanocitari) congenitale dacă cresc mai mult de 2 centimetri în diametru riscă să se transforme în melanoame maligne.

O aluniţă care creşte, ulcereză sau antrenează o mâncărime trebuie să fie scoasă preventiv, ablaţie nu este niciodată cauza unei cancerizări. Tendinţa la recidivare şi la metastazare (metastaze hepatice, osoase, pulmonare, cerebrale) este mare .

Ablaţia chirurgicală a unui melanom malign este indispensabilă. Chimioterapia anticanceroasă este utilizată în caz de recidivă sau de metastaze. Prevenirea constă în informarea asupra pericolelor radiaţiei solare, în utilizarea unei creme solare ecran total şi în depistarea precoce a bolii la subiecţii predispuşi.

Melanomul malign al ochiului apare de cele mai multe ori pe coroidă (membrana pe care se află retina) şi conduce la o scădere a acuităţii vizuale a unui ochi.

Tratamentul este in functie de locali­zarea si marimea leziunilor, ablaţia parţială a structurii atinse, urmată de o grefă (de pleoapă, de con­junctivă), ablaţia chirurgicală a globului ocular urmata de punerea unei proteze estetice.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”