Menstruatie

Scurgerea periodică prin vagin de mucoasă uterină şi de sânge survenind la femeia neînsăr­cinată, între pubertate şi menopauză. Sinonim : flux menstrual, menstră.

Menstruaţia este adesea precedată de tulburări psihice şi fizice (denumite sindrom premenstrual).

Scurgerile menstruale pot fi prea spaţiate (spaniomenoree), prea frecvente (polimenoree), insuficiente (menoragie),dureroase (dismenoree) şi absente (amenoree).

Durerea poate să se manifeste în cursul ovulaţiei si se datoreaza de iritarea peritoneului de către lichidul folicular urmare a exploziei unui folicul ovarian mare, iar cand duerea persite trebuie dererminata cauza.

Duerea care precede scurgerile menstruale (sindrom premenstrual) poate fi insotita de modificări a volumului sânilor, umflări a abdomenului si se poate datora unui dezechilibru hormonal (exces de estrogeni) şi se tratează prin administrarea de progesteron.

Durerea care apare în timpul scurgerilor menstruale se datoreaza modificărilor hor­monale legate de ciclu menstrual sau poate fi cauzată de o afecţiune.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”