Metabolism

Totalitate a reacţiilor biochimice care se produc în organismul viu.

Metabolismul cuprinde două mari procese Anabolismul si Catabolismul.

Anabolismul reprezinta totalitatea reacţiilor chimice de biosinteză, necesitand un consum de energie. Catabolismul reprezinta totalitatea reacţiilor care conduc la o degradare a substanţelor din organism, genereaza o eliberare de energie.

Metabolismul energetic reprezinta totalitatea reacţiilor metabolice ale organismului. In cursul unui lanţ de reacţii energia provenind din alimente (proteine, glucide, lipide) este transformată şi stocată (anabolism/asimilatie) sub formă de adenozintrifosfat, o moleculă prezentă în celule. Energia stocata astfel este apoi eliberată prin degradarea (catabolism/dezasimilatia) acestor molecule pentru a acoperi cheltuielile energetice ale organismului.

Metabolismul bazal reprezinta energia necesara pentru a mentine functiile de baza ale organismului (functionarea normala a inimii si a plamanilor, temperatura corpului, etc).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”