Mola hidatiformă

Tumoră, in general benignă, formată printr-o degenerare a vilozităţilor coriale ale placentei în timpul sarcinii, data de o anomalia cromozomială de origine masculină.

Mola hidatiformă este o boală a trofoblastului, stratul extern al oului implantat în mucoasa uterină, la originea corionului (membrana exterioară), apoi a placentei. Sarcina, numită atunci molară, nu este niciodată dusă la termen.

Degenerescenţa trofoblastului antrenează o secreţie ridicată de hormon coriogonadotrofic (h.C.G.), responsabil de apariţia unor tulburări ale sarcinii (vărsături, hemoragii). Nivelul acestui hormon este măsurat prin dozare sangvină. La examinare, uterul pare mai dezvoltat decât pentru vârsta teoretică a sarcinii.

Tratamentul precoce al molelor hidatiforme clasice dă rezultate excelente. Acesta constă în retragerea conţinutului uterului prin chiuretaj aspirativ, în supra­vegherea revenirii la normal a nivelului de hormon corionic gonadotrofic şi în instituirea unui tratament prin chimioterapie (metotrexat). O molă invazivă trebuie tratată ca un cancer şi necesită adesea o chimioterapie.

Supravegherea unei femei care a avut o sarcină molară trebuie să fie urmată timp de cel puţin un an, cu scopul de a permite depistarea rapidă a unei eventuale recidive, pusă în evidenţă printr-o creştere a niveluli de hormon corionic gonadotrofic. Orice nouă sarcină este cu desăvârşire nerecomandată în această perioadă, cu scopul de a nu stânjeni supravegherea.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”