Morfina

Substantza medicamentoasa extrasa din opiu, capabila să cal­meze durerile intense, acţionând asupra sistemului nervos central (analgezic central) şi provocând adormirea.

Morfina face parte dintre stupefiante iar codeina şi hero­ina sunt derivaţi ai morfinei.

Morfina este indicată pentru calmarea durerilor intense şi rebele la alte analgezice , date de un cancer, de un infarct al miocardului (criză cardiacă) sau provocate de traumatisme grave.

Morfina este contraindicată în caz de insuficienţă respiratorie, de insuficienţă hepatică severă, de traumatism cranian, de stare convulsivă, de intoxicaţie alcoolică acută, de delirium tremens.

Morfina este administrată pe cale orală, sub formă de soluţii sau comprimate cu eliberare prelungită, sau prin injectare (subcutanată, intramusculară, intravenoasă, peridurală, intratecală, intracerebroventriculară).

Efectele nedorite cele mai frecvente sunt  constipaţie, greţuri, mai rar vărsături,  îngustare a calibrului bronhiilor,  depresie respiratorie (diminuarea amplitudinii şi eficacităţi respiratorii), confuzie mintală, vertije, o hipotensiune ortostatică (vertij legat de scăderea tensiunii arteriale atunci când subiectul trece de la poziţia orizontală la cea verticală), o creştere a tonusului sfincterelor muşchilor netezi etc.

Morfina şi derivaţii ei generează o dependenţă fizică şi psihică şi o obişnuire în cazul utilizării îndelungate. Manifestările supradozării sunt: depresie respiratorie,  mioză (îngustarea pupilei),  hipotensiune,  hipotermie cu evoluţie posibilă spre o comă profundă. Tratamentul acestei supradozări constă în administrarea de antidoturi ca nalaxona sau nalorfina şi într-o reanimare cardiorespiratorie.

Morfina nu trebuie utilizată în acelaşi timp cu medicamentele inhibitoare de monoaminozidază (IMAO), întrebuinţate în tratamentul stărilor depresive sau in combinatie cu alte medicamente ce produc efecte inverse morfinei.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”