Muguet (margăritărel)

[margăritărel]

Afecţiune a mucoasei bucale provocată de o levură, Candida alhicans Muguetul se mani­festă in prima faza printr-o inflamaţie difuză, mucoasa fiind roşie,uscată şi usturătoare, in faza a doua peretele intern al obrajilor, limba şi faringele se acoperă de un strat alb unsuros asemănător laptelui prins. Este posibila la unele cazuri prezenta unei jene la inghitit, afectare a esofagului.

Tratamentul consta in aplicaţii locale de ser bicarbonat şi izotonic (de aceeaşi oncentraţie moleculară cu plasma sangvină) sau de medicamente antifungice. In caz de afectare a esofagului se urmeaza un tratament general pe cale orală.

La sugar orice regim pe bază de morcovi este contra­indicat atâta vreme cât persistă afecţiunea, deoarece favorizează dezvoltarea levurii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”