Leziune provocată de dinţii unui animal sau ai unei fiinţe umane care muşcă.
Riscurile majore in cazul muşcăturilor cauzate de animale sunt distrugerile de ţesuturi, infecţiile iar prin secţionarea vasele sangvine pot duce la hemoragii abundente şi stare de şoc. Cele două riscuri infecţioase majore sunt cele ale tetanosului şi rabiei.
Plaga trebuie curăţată cu grijă (sub anestezie, dacă este necesar) şi nu trebuie închisă (mai curând să fie pansată decât suturată), deoarece o rană închisă favorizează dezvoltarea microbilor transmişi prin muşcătură. Se utilizează antibiotice în scop preventiv şi o protecţie antitetanică .
In cazul unei muşcături veninoase tratamentul este in functie de specia animală în cauză, de cantitatea de venin injectată, varsta victimei si starea de sanatate anterioara a acesteia.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.