Muschi

Organ dotat cu proprietatea de a se contracta şi a se decontracta.

Ţesutul unui muşchi este constituit din fibre musculare compuse din monocite, celule care cuprind în citoplasma lor numeroase filamente alungite paralel cu axa mare a celulei.  Filamentele  sunt de două tipuri: subtiri – constuite din actină si groase – compuse din miozină.

Muşchiul cardiac (miocard) – are o structură apropiată de cea a muşchilor striaţi, dar contracţiile sale sunt autonome şi involuntare.

Muşchii netezi (muşchi albi) – sunt prezenţi în peretele a numeroase organe (uter, intestin, bronhii, veziculă, vase sangvine etc.). Contracţia lor este involuntară, autonomă sau asigurată prin sistemul nervos vegetativ.

Muşchii striaţi (muşchi roşii sau muşchi scheletului) –  unesc oasele unele de altele şi permit mobilitatea corpului. Aceşti muşchi sunt menţinuţi într-o stare de contracţie moderată (tonusul muscular) iar contracţia lor este voluntară si supusă unui control cerebral

Muschii pot fi afectati de o ruptură in urma unui efort violent sau de o de întindere atunci când fibrele musculare sunt supra întinse.

Afecţiunile care pot afecta muşchiul sunt miozita (infla­maţia), miastenia (oboseala musculară intensă şi rapidă a muşchilor prin blocarea transmisiei influxului nervos către muşchi) şi miopatiile (boli congenitale rezultând dintr-o alterare a fibrelor musculare).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Tags:
Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”