Nev (naevus)

[naevus]

Mică pată cutanată, cauzata de un defect al dezvoltării unei structuri anatomice survenit în timpul vieţii embrionare,  poate apăre mai târziu şi este asimilat cu o tumoră benignă.

Nev melanocitar (aluniţă) – este o mică pată cutanată de mărime variabilă dezvoltată pe seama melanocitelor (celule care elaborează melanina, pigmentul pielii) . Culoarea acestuia vaziaza de la galben deschis la brun-negru, poate fi plan sau în relief, neted sau aspru, eventual acoperit cu peri.

Nevii melanocitari provin din migrarea efectuată în timul vieţii embrionare a melanocitelor, care părăsesc sistemul nervos pentru a ajunge la joncţiunea dintre derm şi epiderm.

Unele aluniţe au o culoare albastră-verzuie închisă si corespunde unei localizări profunde în derm.

Apariţia unei depigmentări în judul unei aluniţe este un semn obişnuit de benignitate. Nevi care riscă să se transforme într-un melanom malign sunt cei congenitali cu un diametru mai mare de 2 centimetri  (negru si anand  forma de dom ) aflati intr-o zona de frecarea, cei care au crescut şi provoacă mâncărimi pacientului sau care au sângerat. Acestia trebuie să fie îndepărtaţi chirurgical sau cu laserul cu dioxid de carbon si supusi unui examen histologic pentru a stabili caracterul lor benign sau malign.

Nev nemelanocitar – se dezvoltă pe seama elementelor celulare ale pielii, altele decât melanocitele. Nevul anemic, benign, afectează mai ales femeile si  se prezintă sub forma unei mici pete depigmentate, cu limite clare, adesea neregulate, uneori străbătute de mici dilataţii ale vaselor la periferie, amplasat pe faţă, pe piept şi pe membre. Indepărtarea lui este inutilă.

Nevul lui Becker  – afectează de cele mai multe ori subiectul masculin tânăr, între 10 şi 30 ani. El apare după o expunere solară sub forma unor pete plane, de culoare galbenă, acoperite frecvent de peri adesea abundenţi, amplasaţi mai ales pe umeri şi pe piept. Nu este necesar nici un tratament.

Nevul conjunctiv caracterizat prin anomalii ale ţesutului colagen sau elastic prezent sub forma de : mici papule gălbui amplasate pe stern (nev elastic premamar); mici papule albe sau rozalii pe coapse şi pe abdomen (nev elastic); placă galbenă acoperită de peri şi comedoane la muchia nasului (elastom al nasului). Constatarea uneia dintre aceste varietăţi de nev conjunctiv trebuie să conducă la căutarea anomaliilor osoase prin radiografii sistematice. Nevul în schimb nu necesită nici un tratament deosebit.

Nevul epidermic  poate lua 3 aspecte: plăci de piele îngroşată, de culoare cenuşie sau brună (nev verucos linear); plăci de piele îngroşată, roşii şi foarte pruriginoase, frec­vente la femeie (nev epidermic verucos inflamator linear); plăci de piele îngroşată, brune, uşor supraînălţate. Acestor nevi li se pot asocia anomalii osoase, oculare, renale sau nervoase. Tratamentul nevilor epidermici este dificil si consta in ablaţia lor, chirurgicală sau cu laser cu dioxid de carbon, fie prin administrarea de retinoide, recidivele lor sunt frecvente.

Nevul sebaceu afectează mai ales sugarul şi copilul mic. El formează pe craniu o placă lipsită de păr, bine delimitată, de culoare gălbuie, cu suprafaţa mamelonată şi împestriţată de mici orificii dilatate, umplute cu keratină, care se îngroaşă progresiv în cursul creşterii. La adult, pot surveni complicaţii sub forma unor noduli proeminenţi corespunzând tumorilor benigne sau maligne, cărora pot să li se asocieze malformaţii neurologice, osoase şi oculare. Ablaţia chirurgicală a acestui tip de nev este recomandata  să se facă din adolescenţă.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”