Nistagmus

Manifestare spontana sau provocata, con­genitala sau dobândita, caracterizat prin mişcări involuntare si sacadate de mică amplitudine ale ochilor.

Nittagmusul fiziologic – Nistagmusul optocinetic se observă când ochii încearcă să urmărească imaginile care le trec prin faţă. Nistagmusul vestibular este provocat de o excitaţie sau de

paralizie tranzitorie a unuia sau ambelor labirinturi ale urechii interne.

Nistagmusul patologic – pot fi congenitale sau dobândite.

Nistagmusurile congenitale pot însoţi alte boli oculare congenitale precum cataracta, albinismul, strabismul, leziunile corioretiniene (atingeri ale retinei fătului). Pot fi observate în cazul unor afecţiuni neurologice (hidrocefalie, toxoplasmoză cerebrală) sau pot apărea în mod izolat, legat sau nu de ereditate.

Nistagmusul în resort este forma cea mai obişnuită a nistagmusurilor congenitale: ochii se mişcă lent într-un sens pe orizontală, apoi rapid în tens contrar. Nistagmusul pendular se manifestă prin secuse ritmice şi orizontale de durată egală. Nistagmusurile con­genitale se intensifică la oboseală, la emoţii, la efort al ochilor. Copilul poate bloca voluntar aceste nistagmusuri intorcand frecvent capul întotdeauna în aceeaşi parte şi riscă să sufere un torticolis.

Nistagmusurile dobândite pot apărea la adolescenţă sau la vârsta adultă si sunt semnele unor afecţiuni neurologice.

Electronistagmografia (înregistrarea electrică a mişcărilor ochiului) permite iden­tificarea diferitelor forme de nistagmus. In cazul nista­gmusurilor congenitale este folosit purtatul lentilelor corectoare cu prisme urmata de o intervenţie chirurgicală care permite o ameliorare definitivă.

Nistagmusurile dobândite dispar cu tratamentul cauzei lor, atunci când acest tratament este posibil.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”