Oligoelement

Substanţă chimică avand structură simplă (ioni metalici), prezentă în organism în cantitate foarte mică, cu rol in reacţiile chimice ale organismului.

Oligoelementele au rol în procesele biologice ale organismului, ele intrând în componenţa unor enzime, vitamine, hormoni (ca exemplu iodul face parte din hormonul tirodei) şi pigmenţi. Servesc drept catalizatori în metabolismul plantelor şi animalelor, măresc activitatea enzimelor, accelerează procesele biochimice în organism, stimulează sinteza amidonului, zahărului, pectinei, acizilor nucleici, grăsimilor, etc.

Aportul de oligoelemente (arsen, crom, cobalt, cupru, fier, fluor, iod, mangan, molibden, nichel, seleniu, siliciu, zinc etc) se realizează prin alimentaţie, organismul nu le poate sintetiza.

Un deficit de oligoelemente poate conduce la diverse afecţiuni in functie de oligoelementul în cauză: anemie în cazul carenţei în fier, insuficienţă a glandei tiroide în caz de carenţă în iod, tulburări neurologice în caz de carenţă în zinc, etc.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”