Osteocondrita (osleocondroză)

[osleocondroză]

Epifizită care afectează un cartilagiu şi uneori osul subcondral (regiunea osoasă situată sub cartilagiul articular), provocată de o necroză (moarte tisulară) localizată.

Este prezenta în general la băieţi între 4 şi 12 ani si sunt cauzate de circulaţia sangvina deficitara în osul subcondral în timpul puseelor de creştere şi sunt agravate de microtraumatismele legate de o activitate sportivă. Afectează de cele mai multe ori articulaţia genunchiului, a gleznei, a şoldului (boala luiLegg-Perthes-Calve); atunci când afectează vertebrele sunt grupate sub denumirea de osteodistrofii de creştere (boală a lui Scheuermann în care sunt afectate platourile vertebrale).

Dacă fragmentul osos necrozat cade în cavitatea arti­culară el poate provoca o artroză precoce. Tratamentul constă în oprirea activităţii sportive, în punerea în repaus a articulaţiei timp de cel puţin două luni şi eventual ablaţia chirurgicala a fragmentului osos necrozat.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”