Osteonecroza (necroză osoasă aseptică)

[necroză osoasă aseptică]

Moartea unui ţesut osos cauzată de o întrerupere a circulaţiei sangvine, ducând la un infarct osos  (traveele osoase ale osului mort nu se mai reînnoiesc).

Dacă osteonecroza afectează o zonă articulară, articulaţia se deformează şi devine dureroasă. Osteonecroză poate afecta toate articulaţiile si poate fi cauzata de un traumatism (fractura colului femural care secţionează vasele ce îl hrănesc; fractura semilunarei încheieturii mâinii) sau a unei hiperpresiuni osoase (osteonecroză plonjorilor submarini), datorata unor afecţiuni (diabet, drepanocitoza, alcoolism) sau al unui tratament cu corticosteroizi. Uneori, mai ales la copii, nu se găseşte cauza bolii.

Osteonecroză este insotita de durerea cat si de diminuarea mobilităţii articulare.  Diagnosticul precoce se face prin scintigrafie osoasă sau prin imagerie prin rezonanţă magnetică (I.R.M.), radiografia ne fiind concludenta decât intr-un stadiu evoluat al afectiunii.

Tra­tamentul constă în uşurarea încărcării pe membrul afectat, dacă osul necrozat nu este de sprijin, pacientul trebuind să meargă cu ajutorul bastoanelor timp de 3 au 4 luni. In cazul in care osul necrozat suportă greutatea corpului (femur, tibie) se recurge la o osteotomie (secţionarea osului) si implantarea unei proteze articulare.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”