Tumoră malignă a osului.
Osteosarcomul este cea mai frecventă dintre tumorile osoase primitive (nu se formeaza prin metastaze pornite de la un alt cancer). In majoritatea cazurilor osteosarcomul survine la copil şi la adolescent.
Tumora se dezvoltă de obicei pe partea medie a oaselor lungi localizandu-se în vecinătatea articulaţiei genunchiului (pe femur sau pe tibie) şi a umărului (pe humerus) si poate afecta in scurt timp si ţesuturile adiacente, poate să disemineze pe calea sangvină (metastaze pulmonare).
Osteosarcomul se caracterizeaza in prima faza printr-o tumefacţie locală uşor inflamatorie si dureroasă iar in sadiul avansat tumefacţia este mare şi devine foarte dureroasă.
Diagnosticul se pune pe baza radiografiei şi a examenului histologic al tumorii după biopsie. Uneori tumora este descoperita in urma unei fracturi care survine în mod spontan sau după un traumatism minim.
Tratamentul constă în chimioterapie şi în ablaţia chirurgicală a tumorii (curatarea se face pe zona mare avandu-se in vedere posibilitatea punerii unei proteze articulare), în cazuri excepţionale se recurge la amputatie (tumori voluminoase sau recidivelor).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.