Eliberare a unui ovul de către ovar.
Ovulaţia este un fenomen ciclic care începe la pubertate şi încetează la menopauză.
La fiecare ciclu menstrual la suprafaţa ovarului un folicul se umflă şi se rupe eliberând ovulul pe care il conţine. Ovulul eliberat cade în vecinătatea pavilionului trompei uterine (trompa lui Fallopio) de unde este preluat de către franjele tubare şi este trimis spre uter. Foliculul care a eliverat ovulul degenerează şi se transformă în corp galben.
Ovulaţia nu produce în general nici un simptom insa unele femei resimt o durere laterală în burtă sau au o mică pierdere de sânge. Aflarea datei ovulaţiei se poate face prin studiul curbei de temperatură în cursul ciclului menstrual.
Curba termice cuprinde un platou sub temperatura de 37°C, urmat de un platou deasupra temperaturii de 37″C. Ovulaţia se produce în prima zi de ridicare a temperaturii.
O absenţă a ovulaţiei poate avea mai multe motive: o insuficienţă hormonală, o contracepţie orală (estroprogestative), unele medicamente. Inducerea artificială a ovulaţiei prin administrarea de hormon foliculostimulant şi de hormon luteinizant purificaţi este utilizata in tratamentul unor sterilităţi. O absenţă a ovulaţiei nu implica în mod necesar o amenoree (absenţa fluxului menstrual).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.