Panaritiu

Infecţie acută a unui deget de la mână sau mai rar de la picior.

Panariţiul este o afecţiune frecventă cauzata de inocularea într-un deget a unui germene (deseori un stafilococ) de către o aşchie, o înţepătură sau printr-o plagă.

Se disting două tipuri de panariţiu.

Panariţiu superficial (obişnuit) si este amplasat pe pulpa degetului sau pe conturul unghiei (turniolă), uneori şi la înălţimea primei sau celei de a doua falange.

Caracterisc acestuia este o inflamaţie care evoluează în câteva ore sau în câteva zile si duce la creşterea în volum a degetului,  înroşire, febră  si o durere zvâcnitoare.

Panariţiu profund survine brusc după inocularea directă a germenului în teaca tendoanelor flectoare ale degetelor, ori constituie complicaţia unui panariţiu super­ficial.

Infecţia poate afecta osul unei falange (osteită), unul sau mai multe tendoane ale degetului cu teaca lor (tenosinovită), o articulaţie dintre două falange (artrită) sau chiar întreaga mână (flegmon). In caz de flegmon inflamaţie este intensă,  o imposibilitate de a mişca degetele în cauză , teaca tendo­nului flector este afectata şi conduce la o deformare dureroasă a dege­tului (în cârlig).

In absenţa tratamentului, un panariţiu superficial se poate întinde în profunzime, iar un panariţiu profund poate antrena o septicemie (descărcări repetate de germeni şi ale toxinelor lor în circulaţia sangvină). Fiecare descărcare provoacă atunci un puseu febril însoţit de frisoane; germenele este capabil, să pătrundă şi si se dezvolte într-un alt punct al corpului.

Panariţiu superficial debutant este tratat prin aplicarea locală de antiseptice, eventual prin administrarea de antibiotice pe cale orală. Tratamentul unui panariţiu profund sau superficial colectat este o urgenta chirurgicala (sub anestezie locală sau generală) fiind scoate puroiul şi ţesuturile necrozate.

Prevenirea constă în protecţia cu mănuşi în timpul activităţilor care prezintă risc de înţepătură (grădi­năritul, de exemplu) şi respectarea unei igiene minuţioase în cursul efectuării manechiurii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”