Pancreasul (cancer al)

Tumoră malignă care se dezvoltă pe seama pancreasului exocrin (ţesutul glandular care secretă enzimele digestive), de cele mai multe ori sub forma unui adenocarcinom (cancer al ţesutului glandular), mai rar pe seama pancreasului endocrin (ţesutul glandular care secretă insulina), sub forma unui insulinom.

Adenocarcinom al pancreasu­lui este descoperit de cele mai multe ori tardiv si este caracterizat de  aparitia dureri epigastrice, pierdere în greutate, lipsă de poftă de mâncare, oboseală şi uneori vărsături. Tumorile capului de pancreas duce la aparitia unui icter, provocat prin compresia căii biliare principale de către tumoră.

Diagnosticul constă din diferite examene: ecografie, scaner abdominal, ecoendoscopie. Se observă uneori o creştere a nivelului sangvin al amilazei (enzimă pancrea­tică) şi o colestază (oprirea scurgerii bilei în căile biliare).

Tratamentul este chirurgical (ablaţia totală sau parţială a pancreasului). Atunci când ablaţia este imposi­bilă, cancerul fiind deja prea avansat, tratamentul constă în administrarea de analgezice şi în aportul nutriţional. Cancerul de pancreas are un prognostic sever.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”