Pansament

1. Aplicare pe o plagă a compreselor menţinute cu bandaje sau cu bandă adezivă şi destinate să protejeze leziunea, de şocuri şi de infecţie.

2. Material utilizat pentru protejarea şi îngrijirea unei plăgi.

Există diferite feluri de pansamente care au funcţie cicatrizantă, absorbantă, dezinfectantă sau compresivă, in funtie de caz..

Pansamentul uscat – se caracterizează prin utilizarea de comprese neimpregnate, menţinute printr-o bandă adezivă şi care acoperă o plagă simplă, curăţată în prealabil cu ajutorul unei comprese sterile îmbi­bată într-un produs antiseptic.

Pansamentul umed – Acest pansament poate fi de două feluri.

Pansamentul alcoolizat este constituit din comprese îmbibate în alcool, în general de 70°, şi acoperite cu un strat gros de vată şi apoi de un bandaj. Acest pansament provoacă o vasodilataţie locală şi o acţiune antiinflamatorie şi cal­mantă. El se aplică îndeosebi pe panariţii şi pe plăgile foarte infectate. Acest pansament trebuie reînnoit cu regularitate, cel puţin de 4 ori pe zi.

Pansamentul pe bază de pasta antiflogistică are o acţiune decongestionantă şi antiseptică. El este utilizat mai ales în caz de dermatoză acută şi zemuindă. Pasta încălzită la bain-Marie se pune între două comprese, menţinute dacă este posibil printr-un bandaj.Pansamentul este trebuie să fie reînnoit de două ori pe zi.

Pansamentul gras – este format dintr-o compresă şi substanţă grasă. Pansamentul gras favorizează cicatrizarea. EI nu aderă la plagă şi permite reconstituirea epidermului.

Pansamentele grase preunse sunt făcute din tifon impreg­nat cu ulei, camfor, amestecuri de produse cu acţiune anti­inflamatorie şi antibiotică sau doar cu antibiotice.

Pansamentele grase pe bază de pomăda sau balsam sunt acoperite cu comprese uscate, menţinute cu bandă adezivă. Substanţele utilizate au proprietăţi protectoare şi favorizează regenerarea epidermului.

Pansamentul peliculă se obţine prin pulverizarea unei substanţe, cu ajutorul unui aparat de aerosoli.

El se aplică de plăgile în curs de cicatrizare şi realizează o protecţie cutanată invizibilă, sterilă, permeabilă la aer, constituită dintr-un film (peliculă) de material plastic sau acrilic.

Pansamentul compresiv – exercită o presiune asupra plăgii, este aplicat atunci când plaga sângerează. El este menţinut cu ajutorul unei benzi elastice adezive timp de maximum 20 de minute.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”