Paralizia faciara

Paralizie a muşchilor inervaţi de către nervul facial (a 7-a pereche de nervi cranieni).

După locul afectat se deosebesc paraliziile faciale centrale şi paraliziile faciale periferice.

Paralizia facială centrală – apare în cursul leziunilor vasculare cerebrale şi este adesea insotita de o hemiplegie (paralizie a unei jumătăţi de corp). Ea predomină în partea inferioară a feţei, pleoapele şi fruntea nu sunt afectate. Tratamentul este cel al unui accident vascular cerebral (administrarea, în special în caz de embolie, de anticoagulante).

Paralizia faciala periferica ( paralizia lui Bell) – poate avea diverse cauze: infecţioase (zona zoster pe traiec­tul nervului facial, otită medie acută, poliradiculonevrită), traumatică (fractura stâncii temporale), tumorală (tumoră a unghiului pontocerebelos), vasculară (ramolire protube- renţială |a părţii medii a trunchiului cerebrali). Semnele ei sunt o asimetrie a feţei atunci când se află în repaus, trăsăturile fiind deviate de partea sănătoasă.

Partea afectata are urmatoarele caracteristici : faţa este atonă, comisura buzelor căzută, şanţul nazogenian mai puţin profund, buzele mai larg deschise şi ridurile frontale căzute. Tratamentul cuprinde reeducarea prin kinezi­terapie. Dacă paralizia este parţială refacerea este completa fara a lasa sechele . Dacă paralizia este totală, trebuie administrat de urgenţă un tratament cu corticosteroizi iar în aproximativ jumătate din cazuri pot ramane sechele relativ deranjante : hemispasmul facial, sindromul lacrimilor de crocodil (emisie necontrolată a lacrimilor).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”